Silver
Silver har använts som dekoration och betalningsmedel sedan bronsåldern, men det kom till Norden först under vikingatiden, mestadels via handel. Ofta återfanns tidigt guld och silver i klimpar av en naturlig legering som kallas elektrum, så det var sällan helt rent silver, men guldhalten gjorde den knappast mindre dyrbar. Silvrets egenskaper såsom mjukhet i kombination med raritet gjorde det till ett pålitligt och versatilt betalmedel längsmed de större handelsvägarna, då det kunde pressas till mynt av olika storlekar.
Fysikaliska egenskaper och användning
I det periodiska systemet har silver symbolen Ag, för argentum, vilket betyder “pengar” på latin. Metallen har atomnummer 47 och är en mycket effektiv elektrisk ledare, vilket har lett stor användning inom elektronikindustrin. Förr användes ungefär hälften av allt silver inom fotoindustrin, men detta har minskat drastiskt i och med digitaliseringen av denna teknologi. Silver har också mycket hög värmeledningsförmåga, vilket gör det till ett lämpligt material för kylningsapplikationer för känslig elektronisk utrustning.
Silver i smycken
Metallens mjukhet gör den ganska enkel att formge och arbeta med, och om dess oxidation accelereras med precision kan detta skapa vackra kontraster i exempelvis filigranarbeten och andra smyckesapplikationer. Lod som används vid smyckestillverkning är ofta en legering av silver och koppar med lägre smältpunkt än än sterlingsilver, så att inte smycket smälter vid lödning.
Ett silversmyckes renhet anges i tusendelar. Finsilver stämplas som 999, så rent som det kan anges. Den vanligaste renheten är 925, som också kallas för sterlingsilver. Vanligtvis är resterande del koppar och några spårmetaller. Swedak är en myndighet som överser föreskrifter angående ädelmetallarbeten i Sverige. De tillhandahåller register över namnstämplar för smyckestillverkare samt överser de som sköter kontrollstämpling av guld och platina.
Nickelallergi
En metall som har varit vanlig i silverhaltiga smycken är nickel, eftersom den har ungefär samma färg men är mer resistent mot oxidation. Detta är problematiskt eftersom den också är allergiframkallande, så när den förekommer i exempelvis örhängen där den kommer i kontakt med mycket tunn och känslig hud är risken för reaktion hög. På grund av detta har den för det mesta slutat användas i smycken, men är fortfarande mycket vanlig i exempelvis mynt. Om du är sugen på att köpa billiga smycken som är märkta som silver, se då till att också kontrollera att de är nickelfria.