Blog

Titan

Titan är en jordartsmetall med den kemiska beteckningen Ti, men den inkluderas under denna kategori eftersom den har blivit vanligare och vanligare som smyckesmaterial. Det är en mycket lätt metall som är ännu mindre reaktiv än guld och därför riktigt bra för proteser och andra medicinska användningsområden samt smycken. Den används i olika legeringar även för rymdskyttlar, flygplan och andra applikationer där delar behöver ha hög hållbarhet under lång tid. Titandioxid är ett mycket vanligt solskyddsmedel.

Titan är lättare än guld men har samtidigt både högre smältpunkt och är mycket hårdare. Det gör den lite svårare att arbeta med, men för många designers är det värt det eftersom metallen har en mycket intressant textur och dess grå färg utgör en potentiell kontrast till guldets gula färg. Det går också att skapa tunna lager av titanoxid på metallens yta, som beroende på tjocklek kan ge den olika färger. Tack vare dess hypoallergena natur är det ett mycket bra material för örhängesstift och piercingsmycken.

Titan är en relativt vanlig metall i jordskorpan, men dessvärre är den sällan i hög koncentration, vilket gör att den ofta utvinns som biprodukt av annan gruvdrift. Eftersom det är en metall med många användningsområden har det blivit en viktigare och viktigare resurs i världen.

appdev