Blog

Beryller

Beryll är en typ av mineral som innehåller en kombination av grundämnena beryllium, aluminium och kisel. Mineralet har en hårdhet av 8 på Mohs hårdhetsskala och är därmed mer slitstarkt än de flesta andra. Kristallerna kan ha flera olika färger, bland annat färglösa, blåa eller gröna. De gröna är vad vi kallar för smaragd, de blåa eller turkosa kallas för akvamarin, de ofärgade kallas för bixbit och de rosa bär namnet morganit.

Smaragd

Den gröna färgen som är distinkt för smaragden är krom, vilket intressant nog är samma ämne som färgar rubinen röd. Skillnaden i färg orsakas av skillnaden i kristallstruktur mellan de två typerna av ädelsten. Naturliga smaragder har ofta många sprickor, och ibland doppas smaragderna i olja för att fylla i dessa sprickor så att de blir mindre synliga för blotta ögat. Dessa sprickor gör smaragden mer värmekänslig än safirer eller rubiner, vilket gör att smycken med smaragder måste hanteras av skickliga hantverkare vid reparation eftersom det kräver mer erfarenhet.

Akvamarin

Den turkosa eller ljusblåa varianten av beryll kallas för akvamarin, efter orden som på latin betyder vatten och hav. Det är järnjoner som ger akvamarinen dess färg. Den blå färgen hos akvamarinen kan förstärkas genom att stenen upphettas, men denna behandling måste skötas försiktigt för att undvika att stenen spricker. De förekommer dock med något färre sprickor än smaragder gör.

Morganit

Den ljust rosa varianten kallas för morganit, som färgas av mangan. Den har liksom smaragden ofta sprickor, och är därför lite värmekänslig. Morganit är lite mjölkigare än rosa safir, men är fortfarande en genomskinlig ädelsten.

appdev