Blog

Korunder

Safirer och rubiner tillhör samma familj av ädelstenar, den som kallas för korunder, och består till allra största del av aluminiumoxid. Korund är mycket hårt, 9 på Mohs hårdhetsskala, och används därför ofta till att slipa andra stenar och material. Den kan inte slipa diamant, som är hårdare. Den är också mycket kemiskt beständig i exempelvis sura miljöer.

Safirer

De korunder som inte är färglösa eller röda kallas för safirer av olika slag. Det är alltså inte bara den blå varianten som bär detta namn. Safirer kan också vara orange, gula, violetta och gröna, alla färgade av lite olika ämnen. Det finns varianter av safir som är ogenomskinliga men uppvisar en effekt som kallas för asterism, alltså att en slags stjärna av ljus reflekteras från ytan, och dessa kallas för stjärnsafirer och är också värdefulla.

Rubin

Om korunden färgas av krom blir den istället röd eller rosaaktig och kallas då för rubin. Den är lika hård och tålig som safir är, enda skillnaden är färgen. Naturliga rubiner är relativt ovanliga men både rubin och safir kan enkelt skapas syntetiskt. Rubiner kan också uppvisa asterism och dessa håller också högt värde.

appdev