Blog

Välja sin stil

Hur gör man egentligen för att vara sann mot sig själv när man försöker hitta sin egen stil i den djungel som numera är modevärlden? När det finns så mycket att välja mellan kan det kännas allt svårare att hitta något som känns helt rätt för en.

En grund som många utgår ifrån är kroppsform, och låter detta diktera vilka mönster och klädsnitt, och till och med plagg som anses passa dem. Randigt på längden istället för tvären om du är större storlek, båtringning om du inte vill framhäva bysten, axelvaddar och ljus topp till mörk underdel om du är mera päronformad. Visst kan dessa riktlinjer hjälpa folk att känna sig mer bekväma i spegeln och kläderna, men samtidigt kan det skapa ofrivilliga restriktioner och förväntningar från omgivningen på hur någon bör klä sig, snarare än att låta dem välja själva.

Det beror förstås också på situation. Många tvingas anpassa sin klädstil efter om de ska till jobbet, träffa vänner eller släktingar, då olika förväntningar ställs från olika grupper som man interagerar med. En del ignorerar också detta totalt och kör alltid på sin egen stil, vilket är en intressant vinkel av det hela då självuttryck är en viktig del av socialt samspel och kläder och accessoarer kan placera en tydligt inom en eller annan social grupp eller subkultur.

För att välja sin egen stil kan första steget vara att identifiera vem man beundrar eller relaterar bäst till, och därefter se om några estetiska element kring dessa personer tilltalar en speciellt mycket. Tycker man exempelvis om mormors bilder från femtiotalet, eller kanske den blekta jeanslooken från åttiotalet? Båda dessa stilar har element som definitivt kan integreras i en modern outfit, och det är inte svårt alls att hitta riktiga vintagekläder och accessoarer från dessa årtionden både i second-hand-butiker och online.

appdev