Blog

Legendariska ädelstenar

Världens mest kända och legendariska ädelstenar är inte bara glittrande vackra utan har även tagit sin plats i historien. Marilyn Monroe sjöng “Diamonds are a girl’s best friend” men det är inte helt sant när det gäller några av världens mest kända diamanter. Faktum är att det vilar en förbannelse över flera av världens mest kända och dyrbara diamanter samt ädelstenar. Det är svårt att tro att en fantastiskt vacker ädelsten kan vara orsak till blodiga strider, förskräckliga sjukdomar och dödsfall eller svåra motgångar i karriären. Oavsett om du tror på förbannelserna eller inte existerar det historiska fakta gällande flera av dessa ädelstenar.

Hopediamanten

I den blå diamantens spår finns olycka och död. Under trehundra år har Hopediamanten bytt flera ägare efter det att diamantens förbannelse kostat dem liv, hälsa och förmögenheter. Hopediamanten smugglades från Indien till Europa. Det fanns dock ingen anledning för smuggling och hemlighetsmakeri. Den hinduiske dödsguden Yamas färg är blå, vilket innebär att den blå diamanten representerar fördärv och död. I Indien ansåg man därför att det vilade en förbannelse över de blå diamanterna. Idag finns Hopediamanten att beskåda i Smithsonian efter att ha skänkts till museet 1958. Det verkar som om förbannelsen numera försvunnit eftersom den blå diamanten inte längre har någon privat ägare.

Smycken som beskyddar

I kontrast till ädelstenar med förbannelser finns det smycken och ädelstenar som anses beskydda sin ägare. Ända sedan forntida Egypten och antiken har människan burit smycken och amuletter med ädelstenar för skydd mot ondska eller för dess helande förmåga. Dagens designer har i vissa fall tagit inspiration från detta och skapar tidlösa smycken som inte bara är vackra utan som även kommer att skydda dess ägare. Men vad är vackra smycken utan vackra och stilrena kläder. Det svenska varumärket Stylein designar mode för kvinnor och kombinerar tidlös stilfull design med kontemporärt uttryck samt skandinavisk minimalism. Stylein erbjuder plagg med skarp passform som tillverkats i delikata material. Stylein Best of Brands erbjuder sina kunder ett fantastiskt sortiment av stilsäkert mode.

Inte bara diamanter

Det är inte bara diamanter som det vilar en förbannelse över. Den berömda felfria safiren kallad Star of India eller Sri Lanka-stjärnan hittades för ungefär trehundra år sedan. Denna safir anses vara världens största stjärnsafir och har storleken av en golfboll. Det sägs fortfarande att Star of India har en förbannelse.

Den omtalade Delhi Purple Sapphire är trots sitt namn inte en safir utan en ametist. Denna ametist är monterad i en ring som har formen av en orm. Ametisten stals från guden Indras tempel i Indien och fördes till England. Så småningom donerades ringen till ett museum efter det att dess ägare drabbats av katastrofer, uppenbarelser och självmord.

En av världens mest kända diamanter är Koh-i-Noor-diamanten. Det sägs att diamanten en gång i tiden var ett av ögonen på statyn av en hinduisk gudinna. Slutligen blev drottning Victoria av England ägare till Koh-i-Noor-diamanten. Diamanten har sedan dess reducerats till 37 karat och placerats i den kungliga kronan. Det sägs att endast kvinnor kan bära denna diamant och att män som bär den kommer att drabbas av olycka från dess hinduiska förbannelse. Av den anledningen bär inte någon manlig tronarvinge Koh-i-Noor-diamanten.

appdev