Diamanter
Diamanter förknippas med lyx, flärd och rikedom. Få ädelstenar har en sådan mytomspunnen aura kring sig som diamanten. För många är stenen det yppersta beviset på evig kärlek och därför sitter den åtråvärda ädelstenen i många vigselringar över hela världen. Att köpa diamanter har genom tiderna varit en populär investering, och i många fall har stenar förts vidare från generation till generation. För den som är intresserad av att sälja diamanter finns en stor marknad, och det är enkelt att få sina diamanter värderade.
[IMAGE=c8dyTLfI4Nwa.jpg]
Vad är diamanter och var hittar man dem?
Diamanter är en sorts kol som under hårt tryck och värme pressats samman. Diamanten är den hårdaste mineral som naturen har lyckats åstadkomma, därför används den för att skära i glas och för att borra med.
Diamanterna bildas djupt nere i jorden, på 150-200 kilometers djup, och bryts därför i gruvor. De flesta diamantgruvor ligger i Afrika, men diamanter har även hittats i Kanada, Ryssland och Australien. Men det var i Indien som de allra första diamanterna utvanns för 4 000 år sedan. När de indiska gruvorna sinade på 1700-talet tog Brasilien över stafettpinnen som den ledande diamantproducenten. Brasilien avlöstes hundra år senare av Sydafrika med staden Kimberley i spetsen. Där bildade Cecil Rhodes i slutet av 1800-talet ett bolag, De Beers, som än idag dominerar marknaden för diamanter. 1947 lanserade De Beers sin berömda slogan “A diamond is forever”.
Hur mäter man värdet på diamanter?
Diamanter är egentligen värdelösa i sig, det är den knappa tillgången som gör dem värdefulla. Värderingen av en diamant utgår på engelska från de fyra c:na – cut, color, clarity och carat. På svenska kan det översättas med slipning, färg, renhet/klarhet och vikt.
Slipningen är det som mest påverkar diamantens utseende, och man strävar efter att få den att reflektera så mycket ljus som möjligt. De allra bäst slipade diamanterna får omdömet “perfekt”. Endast tre procent når upp till denna kvalitet och betingar därför ett mycket högt pris. Därunder klassificeras diamanterna i fallande skala.
Färgen på en diamant är viktig, den ska nämligen innehålla så lite färg som möjligt. Diamantens färgskala spänner vanligtvis mellan färglös och kraftigt gultonad. Ju mindre färg en diamant har, desto värdefullare är den. Sedan finns det en annan typ av diamanter som kallas naturfärgade. De kan vara gula, blå eller rosa och är extremt sällsynta och därför mycket värdefulla. Diamanter med intensiv färg är absolut dyrast.
När man undersöker klarheten i en diamant letar man efter inneslutningar, små orenheter som uppstod när diamanten bildades. Oftast går inte inneslutningarna att upptäcka utan förstoringsglas, därför undersöks diamanterna noggrant när värdet ska fastställas. En diamant som saknar inneslutningar är ovanlig och får därför ett högt värde.
Massenheten för diamanter och andra ädelstenar kallas karat, 1 karat är lika med 0,2 gram. Enheten ska inte blandas ihop med renhetsmåttet karat, som används för guld, platina och ädelmetaller.