Blog

Smycken till skjorta

Skjorta, byxor och kavaj är en stilig outfit som passar både till vardag och fest. Vill du komplettera looken med smycken är slipsar, kedjor, klockor och manschettknappar givna accessoarer.

Någonting runt halsen

Den mest självklara accessoaren till kostym är förstås slips eller fluga. En bit exklusivt tyg med vackert mönster fästs runt halsen och ger färg och liv till outfiten. Hos johnells.se finns det många slipsar att välja mellan – prickiga, randiga, paisleymönstrade eller med motiv. Siden är det typiska materialet till slipsar, men det finns även slipsar av polyester, linne och ull. Stickade slipsar har en intressant struktur som byter av mot skjortans släta kvalitet. Om du hellre bär silver eller guld runt halsen kan en enkel kedja vara fint i en ledig look med uppknäppt skjorta.

Runt handleden

Ett annat ställe där det finns plats för utsmyckning är handlederna. Smycken runt handleden drar uppmärksamhet till dina händer och bildar en fin övergång mellan tyg och hud. Handledsklockan är en klassiker där märke, utformning och tekniska kvaliteter bidrar med intressanta detaljer och samtalsämnen. Kedjor är också fint runt handleden, antingen av silver, guld eller läder. Det finns flera olika varianter av kedjor, exempelvis ankarkedja, bismarck, kejsarlänk och pansarkedja som allihop har olika form och fall. Pansarkedjan lägger sig exempelvis plant och har en stor rörlighet och blänkande reflektion, medan kejsarlänken ger ett runt utseende med snygga oxiderade detaljer.

Manschettknappar

Till skjortor som har fransk manschett eller dubbelmanschett som det också kallas bör man ha ett par manschettknappar. Det är en gammal tradition att fästa tyget med lösa knappar och det kommer från den tid då det var standard med lösa manschetter, kragar och bröst som skulle tvättas och stärkas då och då. Idag bär många manschettknappar för att det är snyggt och knapparna ger en subtil dekoration mot en bakgrund av det vackra tyget. Manschettknappar kan ha många olika former, men de mest förekommande är runda eller fyrkantiga. Vanligen sitter det en större knapp på utsidan och en lite mindre på insidan och mellan dem sitter själva manschettknappsmekanismen. Den kan vara utformad på olika sätt: med kedja, med ett litet gångjärn eller en bygel. En del manschettknappar saknar rörlig mekanism och är i ett enda stycke. De fästs genom att knappen vinklas när man för in den i hålet.

appdev