Blog

Pärlor

Pärlor bildas av musslor som skapar lager av kalciumkarbonat runt främmande objekt inuti sig. Det är de tunna lagren som skapar den intressanta lystern genom att bryta ljuset som träffar pärlan. Det främmande objektet som blir bas till pärlan kan vara gruskorn de inte kan göra sig av med, eller till och med parasiter. Det går också att odla pärlor genom att sätta in en slags bas för musslan att arbeta med. Beroende på deras kvalitet kan de ha bara några få lager av kalciumkarbonat på ytan eller flera millimeter tjocka lager. Ju fler lager de har, desto längre tid tar de att odla, och detta påverkar kvaliteten och därför priset.

Den vanligaste typen av pärla är sötvattenspärlor, som är enklast att odla. De flesta på marknaden kommer ifrån odlingar i Sydostasien och Kina. Dessa är vanligtvis vita, svagt rosa eller krämfärgade och runda. Det finns sötvattensmusslor som kan bilda pärlor även i Sverige. Saltvattenspärlor är mycket ovanligare, och därmed dyrare, och återfinns främst i Japan och Kina.

Pärlor av högsta kvalitet är runda, men de flesta har lite ojämn form. De mest ojämna kallas för barockpärlor, men deras ojämnhet betyder inte automatiskt att de är mindre värda. Beroende på deras storlek, typ och färg kan dessa också hålla högt pris.

Pärlor finns i många färger, vilket avgörs av kalcitlagrens tjocklek eftersom dessa påverkar de ljusfrekvenser som refrakteras och reflekteras från pärlans yta. De kan vara blåaktiga, vilket betyder att de har mycket tunna kalcitlager då frekvensen för blått ljus är kortare än den för rött ljus. Pärlor kan också vara gulaktiga, rosa, gröna, silveraktiga och svarta. Svarta pärlor är mycket eftertraktade eftersom de är så ovanliga.

På grund av pärlornas struktur och kemiska komposition är de både känsliga mot temperaturförändringar och många kemikalier. Därför måste man vara mycket försiktig när man rengör pärlsmycken och inte utsätta dem för exempelvis syror såsom vinäger, eftersom detta löser upp dem. Bästa sättet att rengöra pärlor är att torka av dem med en torr, mjuk mikrofibertrasa.

Samma egenskaper som gör pärlor känsliga gör det också möjligt att enkelt färga dem. Det gör att många pärlor på marknaden nu har färgats snarare än förekommer naturligt. Det är också populärt att färga pärlemor, vilket är ett mycket vanligare material då det förekommer i nästan alla snäckskal i en eller annan form.

appdev