Blog

Kan smycken vara giftiga?

Det finns idag en uppsjö av olika smycken att välja mellan som tillverkats av metaller såsom guld eller silver med vackra infattningar av halvädelstenar eller ädla stenar. Många av dagens smycken har en tidlös design, vilket garanterar att de kommer att kunna bäras under mycket lång tid. Pärlhalsband är kanske det mest tidlösa smycket som aldrig kommer att bli omodernt. Smycken av pärlor har burits under århundraden och ger alltid ett elegant intryck.

Giftiga smycken

Smycken som inhandlats hos en guldsmedsaffär är sällan giftiga. Däremot behöver du vara försiktig med dagens lågprissmycken hos modeföretag. Efter en analys av femtio slumpmässigt utvalda smycken från Sveriges tio största modekedjor visade det sig att deras lågprissmycken hade höga halter av bly. Av de utvalda smyckena innehöll hela 72 procent bly enligt Sveriges tekniska forskningsinstitut. På grund av att halterna var mycket höga funderade Kemikalieinspektionen på att anmäla butikskedjorna till polisen. Exempelvis Indiska ger en ekogaranti på sina tyger samt kläder och garanterar att de inte innehåller bly men de smycken de säljer innehåller däremot tio procent eller högre halter av giftigt bly. Det bör observeras att smycken som innehåller bly inte får slängas i soporna eller i återvinningsbehållare för metaller. Bly kan likställas med miljöfarligt avfall och måste lämnas in hos speciella återvinningscentraler.

Smycke som present?

Det är inte ovanligt att vi väljer att ge smycken som dopgåva till små barn. Det kan verka som en perfekt present men många smycken innehåller giftiga metaller såsom kadmium, bly eller nickel. En bättre present som både barn och föräldrar kan uppskatta är en fin, mysig och varm pläd. Hos AccessoryShop.se kan du hitta ett brett urval av vackra plädar i olika vackra färger och material. Du kan välja mellan fina mjuka stickade plädar eller lyxigt eleganta premiumplädar i fuskpäls. Plädarna är testade och certifierade giftfria. Men AccessoryShop.se säljer inte bara härliga plädar, utan även kortfodral och mycket mer. Välj bland ett stort urval av kortfodral i läder med fin design. Behöver du en snygg plånbok i läder erbjuder AccessoryShop ett mycket brett sortiment av plånböcker i olika design, storlekar samt prisklasser.

Kadmium

Smycken i lite mörkare stil kan innehålla kadmium som är en mycket giftig metall. Otroligt nog har kemikalieinspektionen hittat smycken som till stor del bestått av kadmium. Anledningen till att kadmium används för smyckestillverkning är att den ger glans och tyngd till oäkta smycken (bijouterier). Sedan några år tillbaka är dessa kadmiumsmycken förbjudna i EU men kadmium förekommer tyvärr i smycken som säljs online eller som importerats. Det är framförallt smycken i en viss stil kallad “etno/bohemisk” som är kadmiumrika. Över en tredjedel av denna typ av smycken som köpts online innehöll höga halter av giftiga ämnen och framförallt kadmium enligt Kemikalieinspektionens test. Vad som är oroväckande är att de smycken som innehöll kadmium hade väldigt höga halter av denna giftiga metall, vanligtvis mellan 40 och 90 procent.

Det är långt ifrån alla smycken som innehåller giftiga metaller men du bör vara vaksam på vad du köper och om du känner dig osäker är det bättre att låta bli.

appdev